Ce este coronavirusul. Primele semne ale infecției

Cel mai recent bilanț făcut public de autoritățile chineze arată că 106 oameni au murit din cauza infecției cu coronavirus în China

Ce este coronavirusul. Primele semne ale infecției

În China, situația este atât gravă încât oamenii cad secerați pe stradă. Majoritatea cazurilor au fost raportate în şi în jurul orașului Wuhan, unde a izbucnit epidemia, dar au apărut cazuri şi în Hong Kong, Macao, Statele Unite, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore şi Vietnam.

Inițial, autoritățile din China au decis să izoleze orașul Wuhan și alte orașe din vecinătate. Astfel, în jur de 50 de milioane de oameni nu au mai avut voie să părăsească aceste orașe. Unele țări, însă, printre care SUA, Franța și Germania, au depus toate eforturile necesare pentru a-și retrage cetățenii blocați în epicentrul epidemiei.

Virusul, care aparţine aceleiaşi familii de coronavirusuri care a provocat focarul de SARS (sindromul respirator acut sever) în anul 2002, s-a extins în cel puţin 12 ţări de pe patru continente.

Ce este coronavirusul

Potrivit businessmagazin.ro, care citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), coronavirusurile sunt o familie de virusuri care cauzează îmbolnăviri ce variază de la simple răceli la boli respiratorii grave. Aceste virusuri pot fi transmise de la animale la oameni. Spre exemplu SARS (sindromul respirator acut sever) ar fi fost transmis de la o specie de pisică sălbatică la oameni, în timp ce MERS (sindromul respirator al Orientului Mijlociu) ar fi fost luat de oameni de la cămile.

Mai multe coronavirusuri sunt prezente la animale care nu i-au infectat încă pe oameni.

Noul coronavirus identificat de autorităţile chineze pe 7 ianuarie a fost denumit 2019-nCoV şi este o nouă ramură a virusului care nu a mai fost identificată anterior la oameni. Unii experţi spun că această tulpină de coronavirus nu este atât de puternică precum SARS, care ar fi ucis aproximativ 800 de persoane din toată lumea în 2002. MERS ar fi fost mai periculos, ucigând o treime din cei infestaţi, dar aria de răspândire a fost mult mai mică.

Autorităţile din China încă încearcă să determine originile virusului, despre care se crede deocamdată că ar fi provenit de la piaţa de peşte din Wuhan, unde unele produse sunt comercializate ilegal. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că sursa principală ar fi şerpii.

Cum se transmite coronavirusul

Conform specialiștilor, 2019-nCoV este contagios înainte de apariția primelor simptome. Mai mult, medicii chinezi susțin că măștile nu pot opri particulele virale să intre în nas ori în gură. Totuși, utilitatea măștii este aceea că împiedică omul să-și atingă nasul şi gura, una dintre cele mai comune metode de transmitere a virusului.

Legat de folosirea măștii, medicul Adrian Streinu-Cercel a precizat la digi24 că aceasta trebuie purtată o singură dată, după care trebuie aruncată într-un loc unde să fie colectată și distrusă: “Masca de protecție ajută cu o singură condiție: să fie folosită o singură dată și după aceea să fie aruncată la un loc de unde să fie colectată și distrusă. O mască cu care te-ai dus acasă și ai pus-o pe masă, în bucătărie sau sufragerie, nu face altceva decât să-i contamineze pe ceilalți din jurul tău. […] Unde o arunci? O arunci pe stradă, eventual la un coș de gunoi? Nu! Ele trebuie colectate în mod organizat“, atrage atenția profesorul Cercel.

Dr. Streinu-Cercel a mai declarat că acest virus se transmite în general prin aer și prin suprafețele de contact și generează un sindrom respirator, cu tuse iritativă: “Se tușește mult în această infecție cu coronavirusuri și, ca atare, dacă punem mâna la gură și apoi punem mâna pe masă, dacă eu am coronavirus, persoana care va veni după mine, stând cu mâna pe masă nu face altceva decât să se contamineze pe mână, după care își duce mâna la gură sau la nas și se infectează. Ca atare, contactul direct și contactul cu suprafețele este un la fel de bun mijloc de transmitere ca și calea respiratorie. Deci nu trebuie să ne limităm în această poveste strict la calea respiratorie, ci și la contaminarea suprafețelor de contact“, a subliniat medicul.

Autoritățile sanitare din Beijing chiar le-au cerut cetățenilor să nu-și mai dea mâna, nici măcar pentru salut.

Primele semne ale infecției cu virusul 2019-nCoV

Potrivit OMS, semnele infectării cu coronavirus sunt febra, tusea, dificultăţile de respirare, dureri de cap, dureri în gât, o stare generală proastă. Simptomele pot apărea într-un interval cuprins între 2 și 14 zile de la expunere.

La bebeluși, vârstnici și persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusul poate duce la afecțiuni respiratorii, precum pneumonie sau bronșită.

Metode de prevenire a infecției cu coronavirus

Infectarea cu virusul originar din China poate fi prevenită prin luarea unor măsuri de bază:

  • spală-ți bine mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool;
  • acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului când tușești sau strănuți;
  • evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă;
  • gătește bine carnea și ouăle;
  • evită contactul neprotejat cu animalele vii.