Ce se întâmplă în organismul tău când îți urăști locul de muncă

Prea mulți angajați au locuri de muncă toxice, arată statisticile la nivel internațional

Ce se întâmplă în organismul tău când îți urăști locul de muncă

Fiecăruia dintre noi i se întâmplă să aibă zile proaste la locul de muncă, dar când acestea sunt repetitive și se transformă în săptămâni epuizante sau luni de coșmar înseamnă că există probleme care trebuie remediate înainte ca sănătatea să aibă de suferit. 

Prea mulți angajați au locuri de muncă toxice, arată statisticile la nivel internațional, iar aceasta este o problemă pe care din ce în ce mai mulți oameni ar trebui să o ia în serios. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, o cercetare recentă a scos în evidență faptul că peste 120.000 de decese anuale au fost asociate cu un management precar.

Indiferent de avantajele pe care ți le oferă un loc de muncă – de la telefoane huawei, laptopuri de ultimă generație și un birou în centrul orașului până la tichete de vacanță, bonuri de masă și prime consistente -, atunci când nivelul de stres este prea mare, iar organismul se resimte, ar trebui luate măsuri în vederea remedierii acestei probleme.

Iată ce se întâmplă în organismul tău când îți urăști locul de muncă:

Nu poți dormi

Unul dintre primele semnale că ai un job toxic îl reprezintă lipsa somnului. Insomniile survin în momentul în care angajatului i s-au atribuit prea multe sarcini, pe care nu le poate rezolva în timpul programului. Astfel, nu mai reușește să își golească mintea și să adoarmă, deoarece se gândește în permanență la ce are de făcut.

Specialiștii recomandă ca, în momentul în care nopțile nedormite devin un obicei, să iei în calcul schimbarea locului de muncă, deoarece stresul de la actualul job a devenit unul toxic, care poate avea efecte negative asupra sănătății.

Ai migrene

Mușchii corpului se contractă pentru a proteja organismul de potențiale răni. Când locul de muncă este perceput ca o zonă periculoasă, mușchii rămân într-o continuă încordare. Tensiunea cronică la nivelul gâtului, umerilor și a capului poate fi asociată cu migrene și dureri de cap.

Stresul creează, așadar, simptome fizice care, de regulă, sunt asociate cu diferite dureri. Când acestea survin, ar trebui să îți pui primele semnele de întrebare în privința bunăstării la locul de muncă. 

Ai probleme cu sănătatea mintală

Nivelul de stres ridicat poate agrava problemele deja existente în ceea ce privește sănătatea mintală. O persoană care se simte nedreptățită la locul de muncă sau care nu poate găsi o formă coerentă de a comunica cu colegii poate suferi de probleme, precum depresia și anxietatea, cauzate de mediul de lucru în care își desfășoară activitatea.

Un studiu realizat în luna noiembrie de compania de market research 4Service Group arată că peste 50% dintre angajaţii din România consideră că firmele la care lucrează nu acordă deloc sau foarte puţină importanţă stării lor mintale şi emoţionale, iar șapte din zece angajaţi se plâng că managerii lor nu le oferă sprijin şi feedback constructiv. 

Potrivit cercetării, cei mai mari factori de stres cu care se confruntă angajații români sunt multitaskingul, orele suplimentare, volumul mare de muncă şi presiunile venite din partea conducerii sau colegilor. 23% dintre respondenţi acuză responsabilităţile şi sarcinile neclare, dar şi faptul că nu primesc feedback-uri constructive din partea managerilor sau că aceştia au un stil dictatorial de conducere.

Studiul mai arată că opt din zece angajaţi susţin că o stare psihică pozitivă a lor este foarte importantă şi benefică pentru companie. 

Gripele dese, scăderea apetitului sexual, oboseala permanentă, durerile de stomac și cele musculare se numără printre efectele negative pe care un job toxic le poate avea asupra organismului unui angajat. Printre soluțiile recomandate de specialiști pentru a ieși din această situație se numără meditația și exercițiile fizice, pauzele constante sau părăsirea locului de muncă.