Colagenul: secretul tinereții eterne?

Fiind produs în mod natural în organism, colagenul este o substanță proteică care se găsește în oase, mușchi, piele, cartilaje și ligamente

Colagenul: secretul tinereții eterne?

Fiind produs în mod natural în organism, colagenul este o substanță proteică care se găsește în oase, mușchi, piele, cartilaje și ligamente. Acesta joacă un rol de bază în regenerarea celulelor și a țesutului conjunctiv și se găsește sub multe forme în organism, fiecare având propriul mod de a acționa. Odată cu înaintarea în vârstă, corpul nostru își pierde din capacitățile sale producând tot mai puțin colagen, motiv pentru care compensarea pierderilor cu produse bogate în colagen este vitală pentru organism.  

Desigur, colagenul rămâne o sursă cu siguranță o sursă eficientă pentru un ten tânăr și bine îngrijit, dar sub influența unor factori, cantitatea acestuia în organism scade. Stresul, fumatul, îngrijirea necorespunzătoare, bronzarea excesivă – toate acestea reduc sinteza colagenului, după care rețeaua de colagen-elastină își pierde din elasticitate, restabilindu-se mai lent. Ca urmare a tuturor acestor procese, apar ridurile, se schimbă ovalul feței, starea pielii, a unghiilor și a părului se deteriorează.

Produsele cosmetice și tipurile de colagen folosite

În cosmetică și cosmetologie se folosește colagen, obținut din trei surse diferite: colagen vegetal (hidrolizat de alge), colagen marin obținut din pielea și cartilajele de pește și colagen de origine animală obținut din țesutul cartilaginos al bovinelor (astăzi, acest tip de colagen este interzis din cauza riscului crescut de infecții și reacții alergice). Spre exemplu, în gama de produse cosmetice prezentate de brandul polonez Dermofuture cel mai adesea sunt utilizate colagenul vegetal și marin, fiind surse excelente pentru combaterea modificărilor legate de vârstă. 

Specialiștii în domeniu menționează că cele mai eficiente sunt produsele de îngrijire care conțin ambele tipuri de colagen. Colagenul vegetal acționează la nivelul epidermei, adică la suprafața pielii hidratând și menținând echilibrul hidro-lipidic, în timp ce colagenul marin acționează atât la suprafață cât și în straturile profunde ale epidermei, regenerând și reparând țesuturile și celulele. 
Beneficiile colagenului în produsele cosmetice:

– hidratează profund;

– oferă elasticitate;
– previne evaporarea umidității;

– nivelează suprafața pielii. 

Colagenul este adesea folosit ca ingredient în măști, creme și seruri.

Măști. Foarte des, acestea sunt foi de colagen pentru a crea o peliculă de retenție de umiditate pe piele, care umple neregulile pielii. Acestea sunt utilizate în programul de proceduri profesionale anti-îmbătrânire.

Creme. În formulele pentru pielea matură, colagenul combate intenționat ridurile, datorită capacității sale de creștere a volumului. Astfel, sunt implicate adesea bio sferele de colagen, care pătrund în piele și „împing' ridurile din interior.

Seruri. Concentratele folosesc în principal colagenul marin în combinație cu acidul hialuronic, datorită efectului umplerii pielii și netezimii reliefului.