Dr. Cornel Brotac îți spune tot ce trebuie să știi despre Coronavirus!

Informații puține, uneori evazive. Scenarii, teorii ale conspirației, temeri sau, mai rau, informații prost gestionate sau chiar incorecte.

Dr. Cornel Brotac îți spune tot ce trebuie să știi despre Coronavirus!

Coronavirus este noua sursă de panică generală.
Informații puține, uneori evazive. Scenarii, teorii ale conspirației, temeri sau, mai rau, informații prost gestionate sau chiar incorecte. Dr. Cornel Brotac a fost de acord să ne răspundă la cele mai auzite întrebări adresate zilele acestea.

Ce este acest coronarovirus?
Coronavirus este un virus de tip SARS ce are în structura sa genom viral de tip ARN și un înveliș numit capsidă, purtând denumirea de nucleocapsidă. Acesta se infiltrează la nivel celular prin intermediul căilor respiratorii și afectează materialul sau informația genetică transmisă de ADN, prin intermediul ARN-ului, la nivelul ribozomilor, unde are loc sinteza proteică, astfel încât enzimele, hormonii sau alți componenți structurali ai celulei vor primi bagaj informatic modificat genetic, din cauza virusului.

Ca în cazul oricărui alt virus în faza incipientă, tratamentul împotriva lui sau un autovaccin durează până la minim 6 luni de zile. Virusul devine mortal pentru pacienții care au diagnostice secundare/boli cronice, acestea fiind influențate negativ de către virus, favorizând instalarea insuficiențelor de tip renal, respirator, cardiac.

Cât este de eficientă masca?
Mulțumesc pentru această întrebare. Absolut ineficientă. Isteria cu privire la purtarea măștilor chirurgicale simple, în spațiul public, este creată fals de către persoanele abilitate în a oferi sfaturi/informații utile. Singura mască, singura utilă, este masca care are încorporat filtru de particulare HEPA.

Se vehiculeaza ideea ca cei mici nu sunt afectați. Este adevărat? De ce?
Este adevărat. Copiii nu sunt afectați atât de puternic de virus, deoarece ei au un sistem imunitar mult mai bine conservat. Copiii care sunt sănătoși, fără boli cronice care să le pună viața în pericol, nu vor fi afectați de acest virus.

Hai să vorbim despre simptome. Cum știm că ne-a lovit?
Coronavirusul are o perioadă destul de mare de incubație, așa că este posibil ca în primele 2 săptămâni nici să nu existe simptome. Apoi, când încep să apară, simptomele coronavirusului sunt asemănătoare cu cele ale gripei, doar că în cazul noului virus tusea este seacă. Diagnosticul se poate pune doar prin prelevarea probelor de la nivelul căilor respiratorii, analizate la microscop special, neexistând un test rapid în depistarea acestui tip de virus.

Ce să facem ca să fim siguri că nu ne lovește?
În primul rând, pe cât posibil să evităm expunerea în spațiile supra-aglomerate, să evităm atingerea mâinilor sau feței cu diferite obiecte sau produse care pot fi atinse de mai multe persoane, pe parcursul unei zile, să folosim produse dezinfectante pentru mâini, să se evităm atingerea cu alte mâini, să păstrăm distanta față de alte persoane. Recomandat este ca între noi și persoana din fața noastră să fie 1.3 m.