Iată ce plante scad colesterolul

Considerat marele duşman al sănătăţii omului modern

Iată ce plante scad colesterolul

Considerat marele duşman al sănătăţii omului modern, responsabil de instalarea bolilor cardiovasculare în principal, colesterolul face zilnic milioane de victime. Nivelul său ridicat se poate regla nu doar prin medicaţie ci şi prin consumul unor produse naturale, precum ceaiuri sau diverse plante. Iată ce plante scad colesterolul și cum acţionează ele asupra organismului.

Ceaiul verde şi ceaiul negru conţin compuşi naturali numiţi flavonoide, care se regăsesc şi în fructe şi legume, protejând inima de mai multe boli. Flavonoidele conţinute în patru sau cinci ceşti de ceai verde sau negru împiedică depozitarea colesterolului în artere. Pentru a profita de procentul maxim al flavonoidelor din ceai, se recomandă folosirea pliculeţelor în locul frunzelor. Pliculeţele trebuie ţinute în apă cinci minute. Dacă nu îţi place ceaiul verde, poţi consuma extract de ceai sub formă de capsule, produs ce poate fi achiziţionat de la magazinele naturiste. Evită administrarea dozelor ridicate de ceai negru pentru o perioadă îndelungată de timp, pentru că acesta poate afecta sistemul nervos.

Guggulul, un copac originar din India, secretă răşina care scade nivelul colesterolului LDL (colesterol rău) şi creşte nivelul colesterolului HDL (colesterol bun). Extractul de răşină este disponibil sub formă de pudră în capsule, iar doza zilnică este de trei capsule de 1.000 miligrame, administrate la fiecare masă. Odată ce nivelul colesterolului se îmbunătăţeşte, va trebui să continui consumul de guggul.

Păducelul este considerat drept cea mai bună plantă pentru sănătatea inimii. Unele studii arată că el scade şi nivelul colesterolului. Se recomandă administrarea produselor cu extract de păducel care conţin într-un procent de 1,8% o substanţă numită vitexină. Doza zilnică recomandată este de 100 miligrame de păducel. Persoanele care suferă de boli de inimă nu ar trebui să ia păducel pentru o perioadă mai mare de câteva săptămâni, fără să fie sub supraveghere medicală. Doctorul ar putea fi nevoit să modifice dozele altor medicamente administrate odată cu consumul de păducel. Dacă ai tensiunea arterială scăzută ca urmare a unor probleme cu valvele cardiace, nu lua păducel fără să discuţi cu medicul.