Proteste faţă de vaccinarea obligatorie în Capitală și în mai multe orașe din țară

Proteste în Capitală şi în alte oraşe din ţară faţă de proiectul de lege care introduce vaccinarea obligatorie şi prevede amenzi de până la 10 mii de lei pentru părinţii care refuză de mai multe ori imunizarea copiilor.

Proteste faţă de vaccinarea obligatorie în Capitală și în mai multe orașe din țară

Legea care introduce vaccinarea obligatorie va fi discutată luni, în Comisia de Sănătate de la Camera Deputaţilor începând cu ora 12.

În contextul actualei epidemii de coronavirus, acest proiect legislativ ar putea fi adoptat în procedură de urgenţă.

În acest context, zeci de oameni protestează în faţa Parlamentului.

„Eu nu mă voi vaccina, nici copilul nu vreau să mi-l vaccinez. Nu vreau să trebuiască să îmi iau copilul şi să fug cine ştie pe unde doar să nu îl supun la risc (...) Sunt foarte multe reacţii adverse, mi-am asumat o dată un vaccin, am avut reacţii adverse şi nu mai vreau”, spune o femeie care protestează în faţa Parlamentului.

Altul spune că fiecare om trebuie să decidă dacă se vaccinează sau nu.

„Nu doresc să fiu vaccinată obligat, vreau să fie dreptul la alegere. Vreau ca fiecare om să decidă dacă vrea să se vaccineze din proprie iniţiativă”, spune protestatarul.

Oamenii spun că nu poate fi impus un act medical.

„Ne impun cu forţa şi niciun act medical nu poate fi impus cu forţa conform declaraţiilor internaţionale ale drepturilor omului”, declară un alt protestatar.

Proiectul este deja foarte discutat şi a generat foarte multe controverse. Principala critică la adresa acestuia este faptul că un număr de opt vaccinuri ar urma să devină obligatorii în cazul copiilor din România. În cazul în care părinţii care nu acceptă vaccinarea propriilor copii, cei mici ar urma să nu mai fie primiţi în colectivitate, creşă, grădiniţă, şcoală, iar părinţii copiilor nevaccinaţi ar putea primi amendă.

Legea care a trecut de senat în 2017 prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.