Sarmale de post in frunze de stevie

Poate pare ciudat sa nu folosesti carne in sarmale, insa versatilitatea lor iti permite sa folosesti o multitudine de alte ingrediente.

Sarmale de post in frunze de stevie

INGREDIENTE

  • 4 legaturi de frunze de stevie proaspata
  • 200 g de linte rosie aleasa si spalata in prealabil
  • 3 morcovi dati pe razatoare
  • 100 g alune caju
  • 2 cepe date pe razatoare
  • 400 g ciuperci
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • 2 crengute de rozmarin
  • 1/2 lingurita de scortisoara macinata
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 1/2 lingurita de sumac
  • 1/2 lingurita de turmeric
  • 1/2 legatura de patrunjel proaspat tocat
  • 900 ml de bulion calitativ
  • sare si piper dupa gust
  • ardei iute uscat, maruntit (optional)

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale de post in frunze de stevie:

Amesteca cimbrul, sumacul, curcuma, scortisoara, sarea si piperul intr-un bol;

Incinge uleiul de masline intr-o tigaie si soteaza ceapa si morcovii;

Adauga condimentele si amesteca bine;

Caleste pentru 2-3 minute si adauga 400 ml de bulion si putina apa;

Lasa cateva minute, cat sa scada si da compozitia de pe foc;

Intre timp prajeste alunele caju intr-o tigaie incinsa si zdrobeste-le intr-un mojar;

Dupa ce s-a racit compozitia principala amestec-o cu lintea;

Urmeaza sa adaugi ciupercile pe care le tai cubulete, alunele caju si patrunjelul tocat;

Taie cotorul frunzelor de stevie si opareste-le putin in apa fiarta; Lasa-le la scurs, sterge-le de apa, iar cand s-au racit apuca-te si impatureste-le cu compozitia;

Asaza pe fundul vasului 2 linguri de ulei si cateva frunze de stevie;

Fa un pat din sarmalute, adauga putin bulion deasupra si 1 crenguta de rozmarin;

Adauga alte cateva frunze de stevie deasupra, un alt strat de sarmalute, o alta crenguta de rozmarin si nu in ultimul rand, bulion;

Pune apa fierbinte pana acoperi ultimul strat de sarmale, pune capacul si introdu-le in cuptorul incins in prealabil la 160 de grade;

Verifica-le din cand in cand sa vezi daca au fiert – stevia fierbe mult mai repede si decat vita de vie sau varza murata;

Odata fierte, creste temperatura cuptorului la 210 grade, scoate capacul si lasa-le cateva minute cat sa se rumeneasca;

Serveste-le cu iaurt sau smantana rece si putina mamaliguta sau paine de casa;

Te sfatuiesc sa le incerci. Mult mai usoare si totodata mai savuroase decat sarmalele cu care ai fost obisnuit pana acum.