Ți-a răcit copilul? Nu-i da imediat medicamente!
Dacă micuții tăi au guturai sau dacă au mici probleme medicale, uită de antibiotice sau medicamentele de sinteză.

Nu uita însă că în cazul unor afecțiuni serioase este necesar să mergi la medicul pediatru, iar înainte să tratezi copilul cu medicamente și remedii este bine să ceri sfatul farmacistului pentru a găsi preparatul potrivit vârstei celui mic.
Antitusiv din lămâie
Tusea micuțului tău merge adesea mână în mână cu răcelile de toamnă și persistă încă multă vreme după ce guturaiul a trecut. Poate fi o tuse uscată declanșată de infecțiile din nas, sinusuri, ureche sau gât sau ar putea fi o tuse umedă, declanșată de o alergie. Încearcă: o jumătate de pahar cu apă caldă amestecată cu sucul de la jumătate de lămâie sau o infuzie de cimbru. Amestecă 25 g de frunze de cimbru uscate într-o ceașcă de apă fiartă, lasă vasul acoperit până se răcește și amestecă cu jumătate de lingură de miere pentru ca cel mic să o accepte mai ușor.
Ulei esențial anti-guturai
Răcelile simple nu sunt un motiv serios de îngrijorare. Un copil de vârstă școlară poate trece prin 7-10 răceli virale pe an, care durează între cinci și șapte zile. Deci o mulțime de zile de școală de recuperat… Încearcă: hidratează-l neapărat pe micul școlar. Oferă-i cât mai multe lichide, sucuri naturale și ceaiuri de plante (fără băuturi carbonatate) care scad temperatura și favorizează eliminarea virusului. Noaptea, nu te grăbi cu picăturile pentru nas.
Ridică-i puțin capul cu ajutorul unei perne suplimentare care va ajuta la ameliorarea congestiei nazale. Naturist: Folosește un spray pediatric cu plante, care îl va ajuta să doarmă mai bine și îi va debloca căile respiratorii sau, înainte de culcare, fă-i inhalații cu 3 picături de ulei esențial de eucalipt adăugate peste apa fierbinte dintr-un castron. Ajută copilul să țină un prosop care să acopere capul și vasul și să respire câteva secunde vaporii eliminați, pentru a diminua congestia. Atenție! Uleiul esențial este un remediu puternic și trebuie folosit diluat până la 1%, în cazul copiilor. Cere întotdeauna sfatul unui medic naturist. De asemenea, nu folosi uleiuri esențiale în cazul micuților ce suferă de astm sau eczeme.
Fără dureri de urechi
De acest lucru supărător se plâng frecvent copiii, mai ales sub vârsta de cinci ani și durerea se apare atunci când bacteriile, virușii sau unele tipuri de ciuperci determină umflarea și iritarea superficială a conductului auditiv extern.
Încearcă: un remediu simplu, un flacon de plastic sau o pungă cu apă caldă (niciodată fierbinte!) înfășurată într-un prosop și ținută pe zona dureroasă va calma rapid durerea.
Naturist: alege din farmaciile naturiste o formulă bio, o tinctură pe bază de plante, care să includă și Echinacea, căci aceasta dă rezultate excelente în tratarea infecțiilor urechii la copiii de peste doi ani.
Șampon „îmbogățit', anti-paraziți
Pare o treabă rușinoasă dar se întâmplă, mai cu seamă dacă micuțul merge în colectivitate: infestarea cu paraziți în cap. Păduchii sunt mici insecte parazite, de culoarea pielii care se hrănesc cu sânge din scalp și se înmulțesc depunând ouăle la baza firelor de păr. Încearcă: Șamponul de copii „îmbogățit' cu 10-12 picături de arbore de ceai la un flacon, ține paraziții departe. Poți folosi și uscatorul de par: suflă părul cu aer cald timp de cinci minute pe zi, căci căldura ucide păduchii adulti și ouăle lor.
Probiotice la masă
Gastroenterita este o afecțiune destul de comună cauzată de o inflamație gastrică sau intestinală provocată deseori de un virus. Simptomele neplăcute sunt durerile de stomac, diareea și uneori vărsăturile dar a în general boala trece de la sine. Încearcă: un ceai de plante rece sau, ca să fie mia ușor acceptat poți încerca să îl transformi în cuburi de gheață cu forme atractive. Nu îi oferi feluri de mâncare grele chiar dacă sunt din cele care îi plac mult, ci doar o dietă ușoară cu supe pasate, orez, piure și introdu-i treptat paste sau pâine, după ce simptomele încep să diminueaze. Naturist: Alege un probiotic prietenos care să ajute la echilibrarea bacteriilor bune și rele din intestinul micuțului, eventual un produs cu gust plăcut, aromat cu căpșune sau banane, care conține Acidophilus.