Un mare actor mort de mai bine de 60 de ani, va fi… înviat de dragul artei

După 64 de ani de la tragicul și prematurul său deces, un actor american va avea un rol secundar într-o peliculă ce urmează să intre în lucru în Cetatea filmului.

Un mare actor mort de mai bine de 60 de ani, va fi… înviat de dragul artei

După 64 de ani de la tragicul și prematurul său deces, un actor american va avea un rol secundar într-o peliculă ce urmează să intre în lucru în Cetatea filmului. James Dean a murit în 1955 în urma unui accident de mașină, la vârsta de numai 24 de ani, dar va reveni pe marile ecrane grație tehnologiei avansate.

Pelicula „Finding Jack', produsă de Magic City Films, va spune povestea prieteniei dintre un soldat (Rogan) și câinele său în timpul războiului din Vietnam, dar și eforturile ulterioare ale celor doi de a supraviețui și a se reîntâlni după sfârșitul acestuia.

Cum este posibil ca în film să joace un rol o persoană care nu mai există? Ei bine, cu ajutorul tehnologiei CGI, de reconstituire digitală, care îl va recrea folosind filmări vechi și fotografii de arhivă. Superputerile acestei tehnologii se opresc însă la voce, care nu poate fi recreată, urmând să îi aparțină unui actor cât se poate de… viu.

Imaginea lui James Dean va fi folosită – potrivit regizorilor Anton Ernst și Tati Golykh – în circa 30-40% dintre cadrele ce urmează să fie filmate. Potrivit presei de peste Ocean, studioul VFX Canadian Imagine Engine și compania sud-africană MOI Worldwide au început deja să recreeze corpul actorului pe calculator.

De ce James Dean, care nu mai este, și nu un actor în viață? Pentru că – susțin cu tărie producătorii filmului care a stârnit indignarea înainte de a se începe lucrul efectiv la el – toate căutarile actorului perfect au eșuat, James Dean find singurul care se potrivea perfect acestuia. Odată luată decizia alegerii lui,  a fost contactată familia lui Dean care, după ce a citit scenariul, a fost de acord să ofere drepturile de folosință asupra imaginii lui. „Suntem foarte onorați că familia lui ne susține în demersul nostru și vom lua toate măsurile să ne asigurăm că moștenirea pe care a lăsat-o va rămâne intactă', ar fi declarat presei Ernst.

Se pare totuși că producătorii filmului au susținere numai din partea familiei lui Dean, nu și a actorilor sau publicului, în general. Foarte multe nume sonore din lumea cinematografiei, actori de renume printre care Chris Evans, Elijah Wood, Devon Sawa, Bette Midler, Jackson Rathbone sau Zelda Williams s-au declarat oripilați de ceea ce urmează să se întâmple. Nici criticii nu au fost mai prejos, punându-i la zid fără drept de apel pe producători: „Doar pentru că puteți nu înseamnă că ar și trebui să o faceți', a fost una dintre cele mai… blânde exprimări într-un articol din Daily Mirror.